Na een bizar weekend waarin het Russische huurlingenleger Wagner Group op zaterdag oprukte naar Moskou en een dag later een regeling trof met de regering van president Vladimir Poetin, lijkt een interne revolte in Rusland voorlopig afgewend. Maar dat wil niet zeggen dat alles weer koek en ei is tussen Wagner-leider Jevgeni Prigozjin en Poetin.

Maandagavond hield Poetin een toespraak op tv die twijfel opriep over de deal die afgelopen zondag werd aangekondigd. Volgens de deal van zondag zou Prigozjin zich in Belarus vestigen en gevrijwaard worden van vervolging. Soldaten van de Wagner Group zouden zich kunnen aansluiten bij het Russische leger.

Maandag hervatte Prigozjin echter zijn kritiek op de Russische legerleiding en het ministerie van Defensie over de aanpak van de oorlog in Oekraïne. Prigozjin plaatste een audioboodschap op socialmediaplatform Telegram, waarin hij aangaf dat de muiterij van de Wagner Group te maken had met plannen van het Russische ministerie van Defensie om het huurlingenleger op te heffen.

Volgens Prigozjin zouden zijn troepen onafhankelijk blijven opereren. De opstand van zaterdag zou geen couppoging, maar een ‘protestmars’ zijn geweest.

Poetin bleef maandag vaag over de precieze toekomst van de Wagner Group. Hij suggereerde opnieuw dat huurlingen zich konden aansluiten bij het Russische leger, maar liet ook de mogelijkheid open dat Wagner-troepen zich in Belarus zouden vestigen.

Tegelijk viel de Russische president wel uit tegen de "organisatoren van de revolte", zonder Prigozjin bij naam te noemen. Volgens Poetin zouden verraders voor het gerecht worden gebracht, een uitspraak die suggereert dat een justitieel onderzoek naar Prigozjin weer geopend kan worden.

Vliegtuig van Wagner-leider Prigozjin gespot in Belarus

Dinsdag maakten internationale media melding van een privévliegtuig van Prigozjin dat in de buurt van de Belarussische hoofdstad Minsk is geland. President Alexander Loekasjenko van Belarus bevestigde later op de dag dat Prigozjin in het land is aangekomen.

De Wagner Group heeft buiten Oekraïne ook nog operaties lopen in Afrika, waarvan het de vraag is of Prigozjin bereid is die op te geven.

Russische staatsmedia meldden dinsdag dat de veiligheidsdienst FSB de strafzaak tegen soldaten van de Wagner Group laat vallen, omdat de "deelnemers hun acties gericht op het plegen van een misdrijf stopten".

Per saldo blijft er echter veel onduidelijk over de toekomst van Prigozjins huurlingenleger. De Wagner Group zou werkzaamheden in het hoofdkantoor in Sint-Petersburg weer hebben opgepakt. Ook rekruteringscentra zouden op verschillende plekken in Rusland weer zijn geopend.

LEES OOK: Chinezen konden ongecensureerd de muiterij van de Wagner Group volgen en reageren bezorgd op chaos in Rusland